söndag 22 februari 2009

fårfest





En lite intryck av fårfesten. Det har varit världigt bra och vi träffade många trevliga människor. Ullsängkläder stod i centrum (hos oss) så det verkade jättebra!
Trots att det var dåligt på vägarna kom mycket folk, mer än ifjol.
Vår granne hade självtilverkade ullkammar. Det var så jättekul att ser hur hon gjorde, jag köpte ett par. De är stor och med de kan man göra långa strängen förgarn av kamgarn. På sista bilden kan du titta hur de ser ut.

lördag 21 februari 2009

i NWT idag om fårfest



Det här står i tidningen idag:

Fårfest för fjärde året i Kil
KIL: Årets Fårfest lockar 90 utställare

Bäää! Det är dags för Fårfest i Kil igen. Fårsalong och fårauktion är två av årets nyheter.

Tilde Engstrand från Sannerudsskolan i Kil provar på att karda. Gunnel Jedvik hjälper till.
Foto: Helena Karlsson

Kaisa Malm och Ewa Franzén säljer läckra ullhattar i härliga färger.

Fårsalongen bjuder på utställningen "Fårspår i konsten." Gunilla Östboms tavla heter "Varm gemenskap."
Foto: Helena Karlsson [Förstora]
För den som vill veta mer om får och om vad fåret har att ge, är gamla Scanområdet i Kil platsen att besöka. Där pågår just nu årets Fårfest. Förutom ”fåreläsningar” och workshops finns drygt 90 utställare från hela Sverige på plats. Temat är fest.
– Modeshowen bjuder på mycket glitter och glamour, säger Marianne Andersson som är en av arrangörerna.
Glitter, glamour och vadmal närmare bestämt. Modeshowen har satts samman av Mirjam Sköld och presenteras av textilkonstnären Gunilla Paetau Sjöberg.
I Fårsalongen, som är en av årets nyheter, har konstnärerna dukat borden för fest. Samlingsutställningen har rubriken ”Fårspår i konsten.”
Fårauktion
Fårauktionen är också ny för i år. Men det är inga levande djur som går under klubban, utan tillverkade får. Inga riktiga får finns på plats överhuvudtaget.
– Nej, det skulle kräva en hel del extra. Det hade varit lättare sommartid, säger Marianne Andersson.
Fredagens workshop handlade om nunotovning.
– Vi ska få ett sidentyg att fastna i ullen. När den våta ullen drar ihop sig bildas en spännande yta, säger tovningsentusiasten Laila Lundström från Visby.
Textilläraren Kerstin Flink från Grossbolsskolan i Forshaga stänker kallt vatten på ullen som lagts ovanpå sidentyget.
– Det här är en ny teknik för mig. Kanske kan vi prova den i skolan, säger hon.
Färgglada hattar
Bland alla försäljare sticker Kaisa Malm och Ewa Franzén ut från mängden. De står bakom ett bord som dignar av hattar och vantar i härliga färger.
– Stickat och valkat – en misslyckad ylletvätt, försöker Ewa Franzén förklara tekniken.
Hattarna är populära.
– Det är både unga och äldre som köper dem, det är lite kul, säger Kaisa Malm.
För den som blir hungrig under Fårfesten serveras Fårlunch och fika i Fårhagens kafé. Den som hoppats på en portion haggis (inälvor från får som kokas i fårmage – Skottlands nationalrätt) blir dock besviken. Men lammstek är kanske ett acceptabelt alternativ.
Fårfesten pågår även i dag, lördag, klockan 10–17.

onsdag 11 februari 2009

fårfest


Snart blir det dags för fårfest. Jag jobbar framåt med karda, spinna och förpacka. Hoppas kommer mer folk som vill ha ullsängkläder och upptäckar man alla fördelar av ull.
Jag såg förra söndag den sista avsnitt av kalla fakta om dun. Titta på www.tv4.se/1.830238/2009/01/29/levande_dun
och du kan se vad de skriver. Så hemskt att det finns i världen!
Men... vi ska försöka att förändra. Vi kan inte göra det utan hjälp, vi måste hitta människor som vill köpa våra sängkläder.
Vi försöker hos flera stora företag och butiker. Hoppas vill de prova våra fina sängkläder och blir det en etta på hitlistan:-))
Allvarligt talat, vi hoppas att det blir jättebra

måndag 2 februari 2009

mår bra med ull


Igårkväll såg vi programmet tv 4:s Kalla fakta. Det var fruktansvärd! Vi såg bilder från en farm i Ungern där skrikande gäss under plågsamma former plockas levande och stora sår sys ihop utan bedövning.
Veterinären Johan Beck-Friis jämför det med att rycka håret av en människa.
"Kalla fakta" uppger att nästan 90 procent av de producenter de talat med uppgav att de plockar dun från levande fåglar.
Det framför allt är en ekonomisk fråga. Att plocka från levande djur gör att samma fågel kan ge dun fyra, fem gånger i stället för bara en.
Jag vill basunera ut: köp istället av dun : ULL! Naturligtvis säkert ull med en välansvarigt ursprung, liksom texelull. Väldig bra stoppningsull, isolerar också bra. Vi sover mellan ull och det känns underbar! Titta gärna på vår hemsida!
Sov gott!

ullsockor


Det är svårt att skriva ngt nytt om ullen. Jag kardar och spinner...nu stickade jag ett par ullsockor och igår tovade jag den i tvättmaskinen. Den blev för stor och tovade inte tillräcklig så jag ska tvätta igen. Kanske hade jag för mycket i trummen, jag görde det tillsammans med tvätten (det är min sparsamhet).
Om ni har tips för mig... jättegärna!